Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania wpływu warunków środowiska na proces degradacji opakowań z tworzyw sztucznych - analiza zmian barwy i jakości powierzchni

Tytuł:
Badania wpływu warunków środowiska na proces degradacji opakowań z tworzyw sztucznych - analiza zmian barwy i jakości powierzchni
Assesment of influence of external environment conditions on selected plastic packaging degradation processes - analysis of colour and surface quality
Autorzy:
Nowakowski K.
Grochocka M.
Ganczewski G.
Wojcik K.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł przedstawia możliwości oceny zmian barwy wynikających z przyspieszonych procesów starzenia (temperatura, promieniowanie) występujących w opakowaniach z tworzyw sztucznych. Zestawiono w nim wybrane wyniki oceny organoleptycznej, jak również obiektywnych metod pomiarowych, ograniczających wpływ obserwatora na wynik pomiaru. Przeprowadzone badania barwy wykazały, że ocena samej delty (dE*ab) nie jest miarodajna bez równoczesnego poddania analizie wyników wartości L*a*b*. Stwierdzono, iż ocena barwy dla każdego wyrobu wymaga indywidualnego przeprowadzenia zarówno badań zmian barwy, jak i badań organoleptycznych. Akceptowalna zmiana barwy jest na tyle niepowtarzalna, że trudno ekstrapolować wyniki dotyczące jednego wyrobu na większą populację.

The article discusses the assestment of colour change resulting from the accelerated aging processes (temperature and sunlight) of polymer based packaging. It contains a selection of organoleptic assestment results, as well as results of objective measurement methods that are limiting the observer's influence on the final assestment. The conducted research has indicated that a standalone delta (dE*ab) assestment is not fully authoratitative without the consecutive L*a*b* results analysis. It was verified that the colour assestment should contain both colour change testing and organoleptic assestment and is individual for each product. The acceptable colour assestment is too unique to extrapolate its results into a larger population.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies