Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena zgazowania frakcji gęstościowych węgla

Tytuł:
Ocena zgazowania frakcji gęstościowych węgla
Autorzy:
Czerski, G.
Grzywacz, P.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
produkty zgazowania
odpady węglowe
utylizacja odpadów
wzbogacanie węgla
gasification products
coal waste
waste disposal
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań procesu zgazowania frakcji gęstościowych węgla uzyskanych podczas operacji wzbogacania. Do badań stosowano metodę termowolumetryczną, pomiary wykonano w warunkach izotermicznych w temp. 900°C i pod ciśnieniem 1 MPa. Jako medium zgazowujące stosowano parę wodną. Opracowano krzywe kinetyczne tworzenia najważniejszych produktów zgazowania (wodór, tlenek i ditlenek węgla oraz metan), na podstawie których określono wydajność i skład gazu poreakcyjnego. Sporządzono krzywe stopnia konwersji pierwiastka C oraz zmiany stopnia konwersji w funkcji stopnia konwersji, a także określono wskaźniki reaktywności. Dokonano również oceny korelacji wskaźników reaktywności ze składem popiołu.
Low - quality bituminous coal and its fractions of varying d. (1.3-1.8 g/cm3) from the coal cleaning were steam - gasified under isothermal conditions (900°C, 1 MPa) to det. the kinetic curves of H2, CO, CO2 and MeH formation and feedstock reactivity. The fraction 1.4-1.5 g/cm3 showed the highest reactivity and yielded the higher amts. of CO and H2.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2018)

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies