Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Struktura komórkowa i właściwości fizykomechaniczne sztywnych pianek poliuretanowo-poliizocyjanurowych otrzymanych z udziałem bio-polioli z oleju rzepakowego

Tytuł:
Struktura komórkowa i właściwości fizykomechaniczne sztywnych pianek poliuretanowo-poliizocyjanurowych otrzymanych z udziałem bio-polioli z oleju rzepakowego
Autorzy:
Prociak, A.
Cabulis, U.
Kurańska, M.
Kirpluks, M.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
sztywne pianki
olej rzepakowy
poliole
rigid foams
rapeseed oil
polyols
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Bio-poliole z oleju rzepakowego otrzymywano metodą transestryfikacji trietanoloaminą, transamidyzacji dietanoloaminą lub epoksydacji i otwarcia pierścieni oksiranowych glikolem dietylenowym. Uzyskane bio-poliole charakteryzujące się liczbami hydroksylowymi w zakresie 270-390 mg KOH/g użyto do wytworzenia sztywnych pianek poliuretanowo-poliizocyjanurowych. W opisywanych materiałach 70% mas. poliolu petrochemicznego zastąpiono bio-poliolami z oleju rzepakowego. Dokonano analizy wpływu indeksu izocyjania nowego oraz rodzaju bio-poliolu na wytrzymałość mechaniczną, strukturę komórkową oraz współczynnik przewodzenia ciepła sztywnych pianek poliuretanowo-poliizocyjanurowych.
Rapeseed oil was transesterified with triethanolamine or transamidized with diethanolamine at 170°C or 140°C, resp., in presence of Zn(OAc) 2 catalyst or epoxidized with H202 in Ac0H/H2S04 and converted to bio-polyols by opening oxirane rings with diethylene glycol in presence of H2S04 at 95-100°C. The bio-polyols (hydroxyl no. 270- 390 mg KOH/g) were used for partial replacing a polyol of petrochem. origin (70% by mass) in prodn. of rigid polyurethane-polyisocyanurate foams in reaction with polymeric diphenylmethane-4,4’-diisocyanate to study the foaming course. The mech. properties, cellular structure and thermal cond. of the foams were detd.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies