Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Up-conversion luminescence in germanate glass and double-clad optical fibre co-doped with Yb3+/Eu3+ ions

Tytuł:
Up-conversion luminescence in germanate glass and double-clad optical fibre co-doped with Yb3+/Eu3+ ions
Autorzy:
Kochanowicz, M.
Zmojda, J.
Ragin, T.
Miluski, P.
Jelen, P.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
germanate glass
co-doped with Yb3+/Eu3+
optical fibre
up-conversion luminescence
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the paper the analysis of up−conversion (UC) luminescence in 0.5Yb2O3/(0.25−1)Eu2O3 (mol.%) co−doped germanate glass and optical fibre has been investigated. Up−conversion emission of bands at 591, 616, 652, 701 nm to which correspond Eu3+: 5D0 7F1, 5D0 7F2, 5D0 7F3, 5D0 7F4 transitions, respectively was obtained as a result of cooperative energy transfer between Yb3+ and Eu3+ ions. The highest up−conversion emission (Yb3+ Eu3+ energy transfer efficiency ɲ= 24%) was obtained in 0.5Yb2O3/0.75Eu2O3 co−doped glass. Comparison of up−conversion and down−conversion luminescence spectra of bulk glass, glass fibre and different length double−clad optical fibre (up to 5 m) showed subtle differences in shape of the spectrum. In comparison to down – conversion emission (ʎexc = 405 nm) main UC luminescence band is red−shifted by 2 nm and is characterized by 5 nm greater full – width half – maximum (FWHM).
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies