Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie procesu frakcjonowania pianowego do zatężania lakazy z Cerrena unicolor

Tytuł:
Zastosowanie procesu frakcjonowania pianowego do zatężania lakazy z Cerrena unicolor
Autorzy:
Blatkiewicz, M.
Antecka, A.
Ledakowicz, S.
Merz, J.
Górak, A.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
frakcjonowanie pianowe
lakaza
Cerrena unicolor
foam fractionation
laccase
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono badania dotyczące frakcjonowania pianowego lakazy z płynu pohodowlanego szczepu Cerrena unicolor. Zbadano wpływ pH oraz dodatku bromku cetylotrimetyloamoniowego na podział międzyfazowy enzymu oraz na jego odzysk w kondensacie piany, jak również zmiany w efektywności przenoszenia lakazy do fazy pianowej w równych odstępach czasowych. Optymalne warunki osiągnięto w pH 4. Dodatek detergentu w zakresie 0,4÷1,0 mM zwiększał zarówno współczynnik podziału aktywności jak i odzysk w kondensacie piany. Szybkość przenoszenia enzymu w czasie była stała.
Experiments regarding foam fractionation of laccase from culture supernatant of Cerrena unicolor strain were conducted. Influences of pH value and cetrimonium bromide addition on partitioning coefficient and yields in the foamate were investigated. Additionally, changes in effectiveness of laccase transport toward foam over time weremeasured. The optimum pH for the process was equal to 4.0.The detergent addition increased values of partitioning coefficients and yields in the foamate. The rate of enzyme transport toward foam was constant.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies