Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Hybrid friction stir processing with active cooling approach to enhance superplastic behavior of AA7075 aluminum alloy

Tytuł:
Hybrid friction stir processing with active cooling approach to enhance superplastic behavior of AA7075 aluminum alloy
Autorzy:
Patel, Vivek
Badheka, Vishvesh
Li, Wenya
Akkireddy, Satyaprasad
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
aluminium
chłodzenie
superplastyczność
7075 alloy
aluminum
cooling
friction stir processing
superplasticity
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Friction stir processing (FSP) with active cooling approach can be considered as one of the variants of the FSP in order to enhance superplastic behavior. In this study, high strength AA7075 alloy was subjected to normal and hybrid FSP at different cooling medium such as compressed air, water, and CO2 to obtain a variety of cooling rate during the process. Hybrid FSP samples were produced without any processing flaws at a lower processing temperature in comparison to normal FSP sample. Among the hybrid FSP samples, CO2 cooling sample was produced at the lowest processing temperature. Optical and electron microscopy confirmed that microstructures of all the samples were characterized by fine equiaxed grain in the stir zone (SZ). Reduction of grain size in hybrid FSP samples was found due to higher cooling rate, which prevented the coarsening of grains in the SZ. Improvement in grain refinement was observed in the order of normal (4.12 μm), compressed air (3 μm), water (2.64 μm), CO2 (1.96 μm) FSP samples. All FSP samples obtained the superplastic elongation. The highest elongation of 572% was achieved for CO2 cooling sample due to the finest grained microstructure produced at the lowest heat input during FSP.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020)

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies