Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie metod przetwarzania obrazów do opisu geometrii ziarn węgla w różnych klasach ziarnowych

Tytuł:
Wykorzystanie metod przetwarzania obrazów do opisu geometrii ziarn węgla w różnych klasach ziarnowych
Autorzy:
Skiba, M.
Młynarczuk, M.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
komputerowa analiza obrazu
współczynnik kształtu
klasa ziarnowa
model uwalniania gazu
computer-assisted image processing
shape factor
grain size category
gas release model
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Kształt ziarn węgla uwzględniany jest między innymi przy opisie procesu uwalniania gazu zdeponowanego w materiale porowatym. Dostępne modele tego zjawiska zakładają kulistą symetrię ziarn. W rzeczywistości warunek ten jest trudny do spełnienia, ponieważ ziarna węgla reprezentujące poszczególne klasy ziarnowe posiadają najczęściej nieregularny kształt. Istnieje wiele technik umożliwiających wyznaczenie podstawowych współczynników opisujących kształt tych cząstek. Jedną z metod jest komputerowa analiza obrazu. W pracy, korzystając z technik analizy obrazu wyznaczono wybrane współczynniki kształtu ziarn węgla dla poszczególnych klas ziarnowych. W rezultacie badań zaobserwowano zależność pomiędzy rozmiarem ziarn węgla a parametrami opisującymi ich kształt. Badania wykazały, że większe ziarna posiadają kształt bardziej kulisty w porównaniu z ziarnami drobnymi, które na ogół są bardziej wydłużone.
The shape of coal grains is taken into account , inter alia, in descriptions of the release of gas deposited in porous materials. Available models assume the spherical symmetry of grains. Actually, this requirement is difficult to satisfy as the coal grains belong to various size categories and are mostly irregular in shape. There are several techniques to determine the basic coefficients describing the shape of coal grains, including the computer assisted image analysis. In this study the image analysis methods were recalled to determine selected shape coefficients in various grain size categories. The relationship was established between the grain size and their shape parameters. Tests reveal that coarser grains tend to be more oval in shape than finer ones, which are typically oblong.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies