Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Technologia wytwarzania bezwodnego octanu sodu

Tytuł:
Technologia wytwarzania bezwodnego octanu sodu
Autorzy:
Stanek, K.
Krupa, K.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
octan sodu
bezwodny octan sodu
technologia wytwarzania
analiza ziarnowa
sodium acetate
anhydrous sodium acetate
receiving technology
grain analysis
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rynku krajowego przeprowadzono badania dotyczące technologii otrzymywania bezwodnego octanu sodu. Wyznaczono ciepło neutralizacji kwasu octowego węglanem sodu. Przeprowadzono badania operacji rozpryskowego suszenia roztworu posyntezowego i przedstawiono zależność uziarnienia produktu od temperatury powietrza suszącego. Wykonano analizę ziarnową produktu.
Anhydrous AcONa was produced in reaction of AcOH with Na2CO3 in aq. soln. at 80°C for 5 h and sepd. by spray drying in air stream at 110-120°C. The neutralization enthalpy was 14.276 kJ/kg, the grain size of the product was 80–500 μm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies