Tytuł pozycji:
Nowe trendy w technologii i technice przechowalni warzyw i owoców
Autor omówił klasyczną technologię przechowalniczą owoców i warzyw wraz z wykorzystywanymi w niej tradycyjnymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi instalacji chłodniczych. Zwrócił uwagę na stabilność uzyskiwanych w nich podstawowych parametrów powietrza w komorze, czyli jego temperatury i wilgotności względnej. Przedstawił technologię innowacyjną przechowywania tych produktów wraz z realizującym ją rozwiązaniem konstrukcyjnym opartym na płynnej regulacji wydajności wentylatorowej chłodnicy powietrza. Zaprezentował i omówił wyniki porównawczych badań przechowalniczych przy zastosowaniu rozwiązania tradycyjnego i innowacyjnego.
Traditional storage technology for fruits and vegetables is described with proper technical solutions of refrigerating plants. Special attention is paid for the problem of the stability of the most important air parameters in the cold chamber: temperature and relative humidity. Then the innovative technology based on variable adjustment of air cooler capacity is presented. Test results for both solutions are presented and compared.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017)