Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza stosowanych metod oceny dostawców wspołpracujących z zakładami branży mięsnej

Tytuł:
Analiza stosowanych metod oceny dostawców wspołpracujących z zakładami branży mięsnej
Autorzy:
Jakubowska-Gawlik, Katarzyna
Trafiałek, Joanna
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
dostawcy
żywność
jakość
ocena
suppliers
food
quality
evaluation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł przybliża tematykę oceny dostawców. Jego celem była identyfikacja metod oceny dostawców współpracujących z zakładami branży mięsnej. Próbę badawczą stanowiło 115 zakładów dostarczających surowce i materiały do kontaktu z żywnością, jak: producenci dodatków spożywczych, opakowań, osłonek i jelit. Z przeprowadzonych badań wynika, że zakłady dokonywały oceny dostawców jeden raz w ciągu roku. Najczęściej stosowaną metodą był audyt dostawcy, chociaż niektóre firmy zadeklarowały, że w celu oceny dostawcy wykorzystują łącznie dwie lub trzy metody, np. audyt dostawcy oraz analizę reklamacji lub zapisów przyjęcia surowców. Kwalifikowanie dostawców uwzględnia spełnienie wymagań prawa żywnościowego oraz wybranych elementów systemów zarządzania jakością lub/i bezpieczeństwem żywności. Przykładem może być przeprowadzanie audytu wewnętrznego oraz audytu certyfikacyjnego w ciągu ostatniego roku lub stosowanie procedur zapobiegania chemicznemu i fizycznego zanieczyszczeniu produktów.
The article introduces a supplier’s assessment subject. The aim of the study was to identify the methods of supplier’s assessment among meat industry suppliers. The investigated group was 115 plants meat producers’ suppliers of raw materials and packaging dedicated to food contact: food additives, films, natural and artificial casings. Based on researches it can admit that the supplier’s assessment has been carried out once a year. The most frequently method chosen by producers was an audit performed at a supplier’s plant, although some companies declared that they usually use a combination of two or three methods for one supplier, for instance, supplier’s audit and complaint analysis or raw materials quality approval list. Supplier’s approval process includes compliance with the food law requirements and selected elements of quality management systems and/or food safety management systems. The internal or certification audit conducted during the last year and following procedures to prevent chemical and physical products contamination can be an example.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies