Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Technologie plazmowe do sterylizacji żywności

Tytuł:
Technologie plazmowe do sterylizacji żywności
Autorzy:
Grabowski, M.
Dąbrowski, W.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
plazma niskociśnieniowa
plazma atmosferyczna
sterylizacja żywności
low-pressure plasma
atmospheric plasma
food sterilization
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wysokotemperaturowe technologie plazmowe są już znane od XIX w. Początkowo stosowano je w przemyśle elektrycznym i metalurgicznym. Obecnie rozwija się technologia plazmy niskotemperaturowej, która wyznacza nowy kierunek sterylizacji produktów spożywczych. Stwarza ona nowe możliwości, łącząc zalety sterylizacji bez udziału podwyższonej temperatury (produkt nie zmienia swoich właściwości sensorycznych) i promieniowania (nie budzi sprzeciwu opinii publicznej), przy zastosowaniu wybranego gazu. Dzięki tym cechom technologia ta jest poddawana intensywnym badaniom. Podjęto próby jej zastosowania do różnych produktów spożywczych, poczynając od nasion i orzechów, przez mleko, a kończąc na mięsie. Należy jednak podkreślić, że z uwagi na szerokie spektrum zastosowania technologii plazmowej istnieją jej liczne odmiany. To, czy metoda ta zrewolucjonizuje przemysł spożywczy pod kątem sterylizacji produktów spożywczych, czy też okaże się pomyłką, pokażą najbliższe lata.
High-temperature plasma technology has been known since the nineteenth century. Originally, it was employed in the electrical and metallurgy industry. Currently, plasma methods pave a new way towards the sterilization of food products. They provide new opportunities, combining the advantages of the sterilization without water (a product does not take more mass), without an increased temperature (a product does not change its sensory properties) and without radiation (it does not raise public objections) but with the application of the chosen or required gas. Thanks to these characteristics, the discussed technology is extensively studied and some attempts have been made to apply it to various kinds of food products, such as seeds, nuts, milk or meat. However, it should be noted that due to the wide range of the application, there are many variations of this technology. Whether this technique will revolutionize the food industry for the sterilization of food products, or will prove to be a mistake, the next few years will show.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies