Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Adoption of food safety culture in the dairy industry – a case study of Bel company in Algeria

Purpose: This study attempts to describe the compliance of the food safety management system with additional requirements of FSSC 22000 v 5.1: 2020 at the level of the Bel company, the leader factory in the dairy market in Algeria. Design/methodology/approach: A qualitative methodological approach was adopted to achieve our research objective. Findings/conclusions: The main results indicate that the involvement and commitment of the managers are significant in leading and carrying out FSC activities. The new requirements have positively impacted operational management (IBHP results & Foreign matters detection). Research limitations: The study is strictly limited to Bel company. The findings relate to operational management at the level of a single firm. Practical implications: The commitment of managers and their effective communication were decisive for the adoption of the new FSC requirements. Originality/value: The study shows the impact of the implementation of the new FSC requirements at the level of the Bel company.
Cel: Niniejsze opracowanie jest próbą opisania zgodności systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności z dodatkowymi wymaganiami FSSC 22000 wersja 5.1: 2020 na przykładzie firmy Bel, wiodącej fabryki na rynku mleczarskim w Algierii. Projekt badania/metodyka badawcza/koncepcja: W publikacji zastosowano jakościowe podejście metodologiczne. Wyniki/wnioski: Wyniki badań wskazują, że zaangażowanie i poświęcenie menedżerów mają istotne znaczenie w prowadzeniu i realizacji działań FSC (food safety culture). Nowe wymagania pozytywnie wpłynęły na zarządzanie operacyjne (wyniki IBHP i wykrywanie ciał obcych). Ograniczenia: Badanie jest ograniczone do firmy Bel. Ustalenia dotyczą zarządzania operacyjnego na poziomie wyłącznie tej firmy. Zastosowanie praktyczne: Zaangażowanie menedżerów i ich skuteczna komunikacja zadecydowały o przyjęciu nowych wymagań FSC. Oryginalność/wartość poznawcza: W opracowaniu przedstawiono wpływ wdrożenia nowych wymagań FSC w firmie Bel.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies