Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dodatki E w żywności - czy to rzeczywiście sama chemia?

Tytuł:
Dodatki E w żywności - czy to rzeczywiście sama chemia?
Autorzy:
Buda, Michał
Hensler, Oskar
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
dodatki E
żywność
szkodliwość
E additives
food
harmfulness
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Obecnie w współczesnym świecie w wielu produktach spożywczych zapoznając się z ich etykietą można napotkać substancje oznaczone enigmatycznym symbolem E i ciągiem cyfr. W mediach i opinii publicznej powstało przekonanie, że wszystkie te dodatki są produktem syntetycznym i mają jednoznacznie szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Konsumenci nie są świadomi czym te substancje są naprawdę i nie zdają sobie sprawy, że stosowanie tych substancji może być konieczne. W artykule znajdują się przykłady często stosowanych dodatków do żywności dla każdej z kategorii i analiza ich szkodliwości. Na podstawie analizy źródeł literaturowych oceniono, że często są one pochodzenia naturalnego i wykazują neutralny a nawet pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, co jednak nie oznacza, że dotyczy to wszystkich stosowanych dodatków do żywności.
Nowadays, in the modern world, if you read the label of many food products you will come across substances marked with the enigmatic E symbol and a string of numbers. A perception has developed in the media and among the public that all these additives are synthetic and have unequivocally harmful effects on our health. Consumers are not aware of what these substances really are and do not realise that the use of these substances may be necessary. In this article, examples of frequently used additives for each food category are given and an assessment of their harmfulness based on an analysis of literature sources assessed, that they are often of natural origin and show neutral or even positive effects on human health, but this does not mean that this applies to all food additives used.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies