Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dwupłytowa struktura aktywna do ograniczania transmisji hałasu przez obudowy i przegrody dźwiękoizolacyjne

Obudowy dźwiękoizolacyjne są jednym i podstawowych środków technicznych, stosowanych powszechnie do ograniczania hałasu. Izolacyjność przegród pasywnych maleje jednak ze spadkiem częstotliwości dźwięku. Izolacyjność w zakresie niskich częstotliwości może być zwiększona poprzez zastosowanie aktywnych metod redukcji hałasu. W artykule przedstawiono budowę i zasadę działania dwupłytowej struktury aktywnej do ograniczania transmisji hałasu przez przegrody. Do sterowania przegrodą korzystano algorytm z ekstrapolacją sygnału błędu w oparciu o sygnały z przetworników drganiowych Przedstawiono wyniki badań struktury na stanowisku laboratoryjnym.
Sound insulating enclosures are a basic technical measure commonly used to reduce noise. Insulation of passive sound insulating barriers, however, decreases with a decrease in frequency. Insulation in the low frequency range can be increased by using active noise control methods. This article presents the structure and principle of operation of a double-layered active structure to limit the transmission of noise through barriers. An algorithm, which extrapolates the error microphone signal based on signals from the vibration transducers, is used for structure control. This article presents structure performance in laboratory conditions.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies