Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Materiały opakowaniowe do kontaktu z żywnością

Tytuł:
Materiały opakowaniowe do kontaktu z żywnością
Autorzy:
Lenartowicz-Klik, Marta
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
tworzywa polimerowe
materiały do kontaktu z żywnością
FCM
migracja
opakowania
polymer
Food Contact Materials
migration
packaging
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Metal, drewno, szkło, papier i ceramika to tradycyjne materiały opakowaniowe do żywności, które już dawno ustąpiły miejsca innowacyjnym opakowaniom z tworzyw polimerowych. Branża materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością coraz częściej dostarcza innowacyjne produkty, które z punktu widzenia konsumentów mają niezmiernie ważny wpływ zarówno na bezpieczeństwo żywności, jak i jej atrakcyjność użytkową. Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością powinny być wystarczająco obojętne, żeby ich składniki nie wpływały niekorzystnie na zdrowie konsumentów ani na jakość żywności. Aby zapewnić bezpieczeństwo materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i ułatwić swobodny przepływ towarów, prawo UE przewiduje wiążące zasady, których muszą przestrzegać podmioty gospodarcze. W artykule scharakteryzowano podstawowe materiały stosowane do kontaktu z żywnością, głównie tworzywa polimerowe, oraz przedstawiono zasadnicze wymogi prawne dotyczące materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Metal, wood, glass, paper and ceramics are the traditional food packaging materials (FCMs), which are increasingly giving way to innovative packaging from polymer plastics. The industry of packaging materials intended for contact with food more and more often provides innovated products that, from the point of view of consumers, have a significant impact on both food safety and its attractiveness. FCMs should be sufficiently inert so that their constituents neither adversely affect consumer health nor influence the quality of the food. To ensure the safety of FCMs, and to facilitate the free movement of goods, EU law provides for binding rules that business operators must comply with. The article describes the basic materials used in FCMs, mainly polymeric materials, and presents the basic requirements for these materials.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2021).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies