Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Vegan ice cream: a review

Tytuł:
Vegan ice cream: a review
Autorzy:
Kot, Anna
Kamińska-Dworznicka, Anna
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
vegan ice cream
vegan
ice cream
ice cream ingredients
lody wegańskie
weganizm
lody
składniki do lodów
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
There are a plethora of reasons why people are more interested in a vegan diet and at the same in a vegan frozen dessert. Environmental, ethical, and healthy motives or just even curiosity contribute to developing the need for such products. The main purpose of this study was to develop and understand of the phenomenon of vegan ice cream. Another key point in this paper was to assemble basic information about vegan ice cream, its ingredients, experimental production and the newest research in the scientific world. All the mentioned examples show that there are many great alternatives to milk ingredients and a wide variety of compounds. In addition, the combination of distinctive compounds has contributed to a comprehensive range of possibilities in vegan ice cream production.
Istnieje wiele powodów, dla których wzrasta zainteresowanie dietą wegańską, a tym samym wegańskimi mrożonymi deserami. Motywy ekologiczne, etyczne, zdrowotne, a nawet ciekawość przyczyniają się do rozwoju zapotrzebowania na taki produkt. Głównym celem tego artykułu było wyjaśnienie popularności lodów wegańskich. Kolejnym kluczowym punktem było zebranie podstawowych informacji o lodach wegańskich, ich składnikach, eksperymentalnej produkcji oraz najnowszych badaniach w świecie nauki. Wszystkie wymienione przykłady pokazują, że istnieje wiele prosperujących alternatyw dla składników mleka krowiego. Natomiast szeroka gama tych surowców oraz ich kombinacji zapewnia ogromne możliwości w produkcji wegańskich lodów spożywczych.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies