Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka niemodyfikowanej i modyfikowanej rudy darniowej jako potencjalnego sorbentu H2S

Tytuł:
Charakterystyka niemodyfikowanej i modyfikowanej rudy darniowej jako potencjalnego sorbentu H2S
Autorzy:
Żarczyński, Andrzej
Płacheta, Kamila
Rylski, Adam
Zaborowski, Marcin
Nowosielska, Magdalena
Szynkowska, Małgorzata I.
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
gazy odlotowe
usuwanie siarkowodoru
ruda darniowa
sorbent H2S
exhaust gases
removal of hydrogen sulfide
bog iron ore
H2S sorbent
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Naturalną rudę darniową kawałkową rozdrobniono, oczyszczono i scharakteryzowano w zakresie zawartości metali i specyfiki tekstury powierzchni (SBET, objętość i rozmiar porów). Następnie rudę zmodyfikowano, impregnując ją wodorotlenkiem potasu i węglanem sodu (roztwory wodne 5% mas.). Oznaczono zawartość wybranych metali (ASA) i innych składników w otrzymanych sorbentach oraz zbadano teksturę ich powierzchni (adsorpcja N₂).
The natural bog Fe ore was crushed, cleaned and modified with 5% by mass KOH or Na₂CO₃. The surface morphol. (SEM-EDS), metals content as well as the sp. surface area and porosity (low-temp. N₂ adsorption/desorption) of the obtained metals were detd. and compared with the properties of natural bog Fe ore. The presence of Fe, Si, Mn, K, P, O, C, Ca and Al was found in the natural ore. The sp. surface area of the KOH and Na₂CO₃-modified ores decreased significantly compared to the starting material.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies