Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optical properties of soda-lime-silica glasses doped with peanut shell powder

Tytuł:
Optical properties of soda-lime-silica glasses doped with peanut shell powder
Autorzy:
Aktas, B.
Albaskar, M.
Yalcin, S.
Dogru, K.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
soda lime silica glass
peanut shell powder
optical properties
FTIR spectra
UV-vis spectrometer
szkło sodowo-wapniowo-krzemowe
właściwości optyczne
widma FTIR
spektrometria UV-VIS
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Purpose: Aim of this paper is to investigate the optical properties of soda-lime-silica (SLS) glasses which doped with different quantities of peanut shell (PS) powder. Design/methodology/approach: UV-Vis and Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy techniques are used to determine optical properties of glass. Findings: It was observed that the colorless and transparent pure SLS glass turned dark green in color with the addition of the PS powder. The glasses doped with PS powder contents ≥1 wt.% were translucent. The maximum absorption in the UV spectrum was observed at wavelengths of 306.20, 292.40, 280.20, and 303.20 nm for SLS glasses doped with PS powder contents of 0.5, 1, 3, and 5 wt.%, respectively. The UV-Vis spectroscopy results also indicated that the amount of light transmitted by the SLS glass decreased with increasing PS powder content. The FTIR absorption spectra of the PS powder-doped SLS glasses exhibited various bands corresponding to the symmetric and asymmetric stretching of the bridging oxygen atoms between the tetrahedra. Research limitations/implications: With the addition of the PS to the SLS glass, samples turned to dark green because of Fe2O3. Future researches must focus on this matter. Originality/value: PS powders are doped to investigate optical properties of glass. Thus, glasses, which have good properties such as economically cheap, bio-friendly, are produced from food wastes.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies