Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Hydroxyapatite growth on cotton fibers modified chemically

Tytuł:
Hydroxyapatite growth on cotton fibers modified chemically
Autorzy:
Caselis, J. L. V.
Cervantes, E. R.
Cortes, G. T.
Serrano, R. A.
Rosas, E. R.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
hydroxyapatite
biomimetics
simulated body fluid
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
We have prepared carboxymethyl cellulose fibers (CMC) by chemically modifying cotton cellulose with monochloroacetic acid and calcium chloride solution. This modification favored the growth of hydroxyapatite (HAP) on the surface of the CMC fibers in contact with simulated body fluid solutions (SBF). After soaking in SBF for periods of 7, 14 and 21 days, formation of HAP was observed. Analysis by scanning electron microscopy and X-ray diffraction showed that crystallinity, crystallite size, and growth of HAP increased with the soaking time. The amount of HAP deposited on CMC fibers increased greatly after 21 days of immersion in the SBF, while the substrate surface was totally covered with hemispherical aggregates with the size of the order of 2 microns. Elemental analysis showed the presence of calcium and phosphate, with calcium/phosphate atomic ratio of 1.54. Fourier transform infrared spectroscopy bands confirmed the presence of HAP. The results suggest that cotton modified by calcium treatment has a nucleating ability and can accelerate the nucleation of HAP crystals.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies