Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Modifying and Alloying Elements on the Structure and Properties of Surfaced Layers Made of High-Tin Bronze

Tytuł:
Effect of Modifying and Alloying Elements on the Structure and Properties of Surfaced Layers Made of High-Tin Bronze
Autorzy:
Majdanczuk, T. B.
Iljuszenko, W. M.
Bondarenko, A. N.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
high-tin bronze
submerged arc surfacing
penetration of bronze into steel base
brąz wysokocynowy
napawanie łukowe
penetracja z brązu do podłoża stalowego
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article discusses the effect of some modifying and alloying elements on the structural, mechanical and operational properties of high-tin bronze used for the submerged arc surfacing of steels. The research-related tests enabled the determination of optimum contents of the above-named elements ensuring the improvement of mechanical and operational properties through changes in the shape and structural constituent dimensions of the metal subjected to surfacing. In addition, the research revealed the favourable effect of a nickel addition (up to 2%) on the reduction of high-tin bronze penetration, on grain boundaries, in the steel base.
Rozpatrzono wpływ niektórych pierwiastków modyfikujących i stopowych na właściwości strukturalne, mechaniczne i eksploatacyjne brązu wysokocynowego napawanego łukiem krytym na stal. Określono optymalną zawartość tych pierwiastków, przy której zapewnione jest polepszenie właściwości mechanicznych i eksploatacyjnych w wyniku zmiany kształtu i wymiarów składowych strukturalnych napawanego metalu. Stwierdzono także dodatni wpływ dodatku niklu (do 2%) na zmniejszenie wnikania brązu wysokocynowego po granicach ziarn w podłoże stalowe.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).
Wersja polska artykułu w wydaniu papierowym s. 46-49.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies