Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optimization of heat transfer properties of nanofluid flow over a shrinking surface through mathematical modeling

Tytuł:
Optimization of heat transfer properties of nanofluid flow over a shrinking surface through mathematical modeling
Autorzy:
Bhandari, A.
Pavan Kumar Pannala, R. K.
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
magnetohydrodynamika
nanofluid
przepływ
ciepło
magnetohydrodynamics
velocity
3D flow
thermal and heat absorption effects
shrinking surface
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
In the current study, a three dimensional incompressible magnetohydrodynamic (MHD) nanofluid flow over a shrinking surface with associated thermal buoyancy, thermal radiation, and heating absorption effects, as well as viscous dissipation have been investigated. The model has been represented in a set of partial differential equations and is transformed using suitable similarity transformations which are then solved by using the finite element method through COMSOL. The results for velocity and temperature profiles are provided for various values of the shrinking parameter, Biot’s number, heat generation/absorption parameter, thermal Grashof number, nanoparticle volume fraction, permeability parameter, magnetic parameter and radiation parameter.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020)

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies