Tytuł pozycji:
Produkcja owczarska w Polsce i wybranych krajach Unii Europejskiej
W artykule przedstawiono produkcję owczarską w Polsce i niektórych krajach Unii Europejskiej w odniesieniu do mięsa owczego, głównie jagnięciny. W latach 2000-2010 najwyższa produkcyjność owiec występowała w Niemczech, najniższa zaś we Włoszech. Spożycie mięsa owczego w tym okresie było najwyższe w Grecji i Wielkiej Brytanii, a najniższe w Polsce. Analiza danych produkcji mięsa owczego i jego spożycia w latach 2000- 2010 w porównaniu do aktualnej sytuacji (2017) wskazuje na wystąpienie tendencji spadkowych.
This paper presents the sheep’s productivity in Poland and in chosen EU countries with regard to the sheep’s meat, mainly lamb’s. During the years 2000-2010 the highest sheep’s production was in Germany but the lowest in Italy. The consumption of sheep’s meat was the highest in Greece and Great Britain and the lowest was in Poland. The analysis of data concerning the production of sheep’s meat and its consumption of during 2000-2010 in comparison to the present situation (2017) points out in the decrease tendencies.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).