Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Reologia mieszanek betonowych z proszków reaktywnych – przegląd zagadnienia

Tytuł:
Reologia mieszanek betonowych z proszków reaktywnych – przegląd zagadnienia
Autorzy:
Grzeszczyk, Stefania
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
reologia
cement
dodatek mineralny
gęstość upakowania
mieszanka betonowa
beton z proszków reaktywnych
rheology
mineral additive
packing density
reactive powder concrete
concrete mix
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy na podstawie danych literaturowych przedstawiono zagadnienia związane z reologią mieszanek BPR. Na wstępie scharakteryzowano właściwości zawiesin, jako układów wielofazowych z uwzględnieniem ich struktur i oddziaływujących sił w tych układach. Omówiono wpływ małych cząstek wprowadzanych do cementu z dodatkami mineralnymi na właściwości reologiczne zaczynów cementowych. Szczególną uwagę zwrócono na ich rolę w zwiększeniu gęstości cementu i wpływie na wzrost upłynnienia w obecności superplastyfikatora w zaczynach i mieszankach BPR. Omówiono wpływ mieszania składników mieszanki BPR na reologię mieszanki z uwzględnieniem kolejności podawania składników, prędkości i czasu mieszania.
The paper presents issues on the rheology of RPC mixtures based on data from the literature. First, the properties of pastes as multiphase systems are described, taking into account their structures and the interacting forces in these systems. The influence of small particles introduced to cement with mineral additives on the rheological properties of cement pastes has been discussed. Particular attention has been paid to their role in increasing cement packing density and their effect on increased fluidity in the presence of superplasticizer in cement pastes and RPC mixes. The effect of mixing the RPC ingredients on its rheology has been discussed, taking into account a sequence for the addition of ingredients, the speed, and the time of mixing.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025)

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies