Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Methods of description and interpretation of impact tests results of fruit and vegetables

Tytuł:
Methods of description and interpretation of impact tests results of fruit and vegetables
Autorzy:
Stropek, Zbigniew
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
impact load
modelling
estimation of bruising
obciążenie udarowe
modelowanie
oszacowanie obicia
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The article presents determination methods of characteristic values of the reaction force course during the impact on fruit and vegetables to quickly assess their firmness or maturity. Moreover, various methods of modelling of the plant material behaviour during the impact that use differential equations, analytical equations, statistic models and numerical methods were discussed. Furthermore, dynamic methods that use fruit dropping on a rigid plate and measurement techniques that use a rigid element that hits a motionless fruit were reviewed and assessed. Advantages and disadvantages of these methods were presented. Statistical models are better for assessment of the bruise damage, but theoretical models are more useful for understanding the impact of various factors related to the impact damage. Various methods of application of rheological theories that describe a behaviour of the produce tissue treated as an elastic, elastic and plastic and visco-elastic were also described.
W artykule przedstawiono sposoby wyznaczania charakterystycznych wielkości przebiegu siły reakcji podczas uderzenia owoców i warzyw mających na celu szybką ocenę ich jędrności lub dojrzałości. Omówiono także różne metody modelowania zachowania się materiałów roślinnych podczas udaru wykorzystujące równania różniczkowe, równania analityczne, modele statystyczne oraz metody numeryczne. Dokonano również przeglądu i oceny metod dynamicznych stosujących zrzut owocu na sztywną płytę oraz technik pomiarowych wykorzystujących sztywny element uderzający w nieruchomy owoc. Przedstawiono wady i zalety tych metod. Modele statystyczne są lepsze do oceny uszkodzenia obicia, ale teoretyczne modele są bardziej przydatne do zrozumienia wpływu różnych czynników powiązanych z uszkodzeniem udarowym. Pokazano również różne próby zastosowania teorii reologicznych opisujących zachowanie się tkanki produktów rolniczych traktowanych jako sprężysty, sprężysto-plastyczny i lepko-sprężysty materiał.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2021).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies