Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Asocjacja jonów w wodnych roztworach cieczy jonowych z kationem 1-alkilo-1-metylopiperydyniowym

Tytuł:
Asocjacja jonów w wodnych roztworach cieczy jonowych z kationem 1-alkilo-1-metylopiperydyniowym
Autorzy:
Sznajdrowska, A.
Kordala-Markiewicz, R.
Materna, K.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
asocjacja jonów
ciecze jonowe
micelizacja
ion association
ionic liquids
micellization
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Otrzymano trzy czwartorzędowe bromki, w których grupa alkilowa zawierała 8, 10 oraz 12 atomów węgla oraz metylosiarczan(VI), mrówczan, octan i metoksyoctan 1-dodecylo-1-metylopiperydyniowy. Na podstawie pomiarów konduktometrycznych zbadano termodynamikę micelizacji wodnych roztworów cieczy jonowych z kationem 1-alkilo-1-metylopiperydyniowym. Określono wartość krytycznego stężenia micelowania CMC. Zbadano również wpływ dodatku elektrolitu na agregację monomerów w roztworze. Otrzymane wartości CMC świadczą o tym, że większy wpływ na proces micelizacji ma budowa kationu niż anionu.
Four new 1-dodecyl-1-methylpirydinium (I) salts were synthesized by conversion of the I bromide in H2O or MeOH to resp. I methylsulfate, formiate, acetate or metoxyacetate (yield 98–99%). The I salts (ionic liqs.) were studied for structure by 1H NMR and 13C NMR spectroscopy and for electrolytic cond. to det. crit. micelle concns. and free energy of micellization. Three solid 1-R-1-methylpiperidinium bromides (R = C8, C10 and C12 alkyl) were also studied for crit. micelle concn. and free energy of micellization.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies