Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Characterization of thermal decomposition products of cerium acetate by high temperature FTIR spectroscopy

Tytuł:
Characterization of thermal decomposition products of cerium acetate by high temperature FTIR spectroscopy
Autorzy:
Arabaci, A.
Solak, N.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
HT-FTIR
rozkład termiczny
TG/DTA
uwodniony octan ceru(III)
thermal decomposition
cerium(III) acetate hydrate
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the present work, thermal decomposition of cerium(III) acetate hydrate (Ce(CH3CO2)3ź1.5H2O) was studied in argon gas atmosphere by using thermogravimetric-differential thermal analysis techniques (TG-DTA) and in-situ High Temperature FTIR Spectroscopy technique (HT-FTIR). The obtained FTIR results were combined with the results of performed TG/DTA experiments in the present work and the literature data. A good agreement between the thermal analyses and FTIR results was found, and possible decomposition mechanism is discussed.
W prezentowanej pracy, zbadano rozkład termiczny uwodnionego octanu ceru(III) (Ce(CH3CO2)3ź1.5H2O) w atmosferze argonu przy użyciu techniki termograwimetrycznej i termicznej analizy różnicowej (TG-DTA) oraz wysokotemperaturowej spektroskopii w podczerwieni in-situ z transformacją Furiera (HT-FTIR). Wyniki badań FTIR połączono z wynikami analizy TG/DTA i danymi literaturowymi. Stwierdzono dobrą zgodność pomiędzy wynikami analizy termicznej i FTIR oraz dyskusji poddano prawdopodobny mechanizm rozkładu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies