Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Properties of the copper powders obtained from copper fire scale by hydrometallurgical method

Tytuł:
Properties of the copper powders obtained from copper fire scale by hydrometallurgical method
Autorzy:
Leżański, J.
Gacek, S.
Radoń, A.
Olszewska, I.
Data publikacji:
2000
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This work describes the course of production of copper, from copper fire scale using hydrometallurgical method, as well as powders properties considering their use in powder metallurgy. Hydrometallurgical processing of copper fire scale into the copper powder is carried out in two stages: precipitation and displacement. The course of these two processes and their mechanism is presented together with the results of investigation of copper powder properties when taking into consideration chemical composition of used dissolvent. Investigations of copper powder properties covered phase analyse of the fire scale, qualitative chemical analyse of the scale abd copper powders, analyse of the particle size distribution in scale and in obtained powder and also measurements of the bulk density of the powder. Copper powder obtained from copper fire scale by hydrometallurgical method has advantageous properties which are well suited to their subsequent processing by powder metallurgy technology.
Praca obejmuje opis wytwarzania proszków miedzi ze zgorzeliny miedzianej metodą hydrometalurgiczną oraz badania własności otrzymanych proszków, istotnych w aspekcie zastosowań do celów metalurgii proszków. Hydrometalurgiczną przeróbka zgorzeliny na proszek miedzi zachodzi w dwóch etapach: wytrącania i wypierania. Przedstawiono przebieg i mechanizm obu etapów wydzielania proszku miedzi oraz wyniki badań własności otrzymanych proszków, z uwzględnieniem sktadu chemicznego użytego rozpuszczalnika. Badania własności proszków miedzi obejmują: analizę składu fazowego i jakościową analizę składu chemicznego zgorzeliny, analizę rozkładu wielkości cząstek proszku zgorzeliny i otrzymanych proszków miedzi, gęstość nasypową proszków miedzi, zgęszczalność proszków miedzi oraz morfologię cząstek proszków zgorzeliny i miedzi. Otrzymano proszki miedzi odznaczające się odpowiednimi własnościami do przeróbki metodą metalurgii proszków.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies