Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Minimalizacja drgań obiektu poprzez dobór optymalnych parametrów inercjalno-sprężystych układu ciągłego

Tytuł:
Minimalizacja drgań obiektu poprzez dobór optymalnych parametrów inercjalno-sprężystych układu ciągłego
Autorzy:
Majkut, L.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
optymalizacja
drgania
układy ciągłe
optimization
vibration
continuous system
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Praca dotyczy poszukiwania optymalnych sprężystych i masowych parametrów belki ze względu na minimalizację współczynnika przenoszenia drgań dla zadanej częstości wymuszenia. Belka o wyznaczonych parametrach i zadanej długości jest częścią układu wibroizolacji tzn. jest na niej posadowiony, obiekt chroniony. Jako warunki ograniczające przyjęto, że: częstość wymuszenia leży pomiędzy pierwszą a trzecią częstością drgań własnych układu ciągłego; strzałka ugięcia pod obciążeniem statycznym nie przekracza wartości ustalonej.
The work concerns the problem of optimum selection of inertial (the product of the beam material density and i cross section A) and springy (bending rigidity El) parameters of the beam. The objective function is transmissibility coefficient for given excitation frequency. Restrictive conditions were accepted: exciting frequency is lying between first and third natural frequency of the continuous system, and deflection of beam in gravitational field was, less than the given value.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies