Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie wpływu wilgotności i rodzaju ziarna zbóż na jednostkowe zużycie energii podczas rozdrabniania

Tytuł:
Badanie wpływu wilgotności i rodzaju ziarna zbóż na jednostkowe zużycie energii podczas rozdrabniania
Autorzy:
Kowalik, K.
Opielak, M.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
ziarno
wilgotność
rozdrabnianie
energia
cereal grain
energy
energy consumption
grinding
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wyniki badań posłużyły do matematycznego opisu zależności pomiędzy wilgotnością różnego rodzaju ziarna zbóż a jednostkowym zużyciem energii w procesie rozdrabniania oraz sformułowania wniosków. Zużycie energii przy wzroście wilgotności zwiększyło się nawet o 280%. Zmiana rodzaju rozdrobnienia materiału powodowała różnice w zapotrzebowaniu na energię nawet o około 80%.
The results of experimental studies were the basis to develop mathematical description of the relationship between moisture content of different cereal grains and specific energy consumption in the process of their grinding. Some general conclusions were also formulated. Along with increasing grain moisture content the energy consumption for its grinding rose as high as up to 280%. At grinding different kinds of cereal grain the energy consumption varied even by about 80%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies