Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jakość i przechowywalność ziemniaków produkowanych w różnych systemach gospodarowania

Tytuł:
Jakość i przechowywalność ziemniaków produkowanych w różnych systemach gospodarowania
Autorzy:
Nowacki, W.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
jakość
przechowywalność
ziemniak
plon
uprawa
quality
storability
potato
yield
cultivation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Dla rolnika-producenta ziemniaków istotnym parametrem w ocenie stosowanej technologii uprawy jest wysokość plonu handlowego, jaki można sprzedać . O relacji plonu handlowego w stosunku do plonu ogólnego świadczy udział bulw z wadami wyglądu oraz powstające straty masy podczas przechowywania w okresie zimowym. W pracy przeanalizowano poziom plonowania, udział bulw z wadami wyglądu oraz straty przechowalnicze ziemniaków produkowanych w systemie ekologicznym, integrowanym oraz konwencjonalnym powszechnie stosowanym w kraju. Stwierdzono, że w certyfikowanych systemach produkcji ziemniaków można uzyskać plon o dobrych parametrach jakości handlowej i porównywanej przechowywalności w stosunku do niskonakładowych systemów konwencjonalnych. Wyeliminowanie stosowania środków ochrony roślin lub ich ograniczenie nie we wszystkich kategoriach wad bulw zwiększa ilość odpadów. Udowodniono także, że plon z upraw ekologicznych przechowuje się podobnie jak pochodzący z systemu integrowanego. Najmniej efektywnym okazał się system niskonakładowej technologii uprawy ziemniaków stosowany w małych gospodarstwach.
For potato-producer, the level of market yield, that he is able to sell, is an important factor of evaluation of cultivation technology. The relation of market yield to total yield determines percent of tubers with appearance defects and mass losses during storability at winter period. Yield level, share of tubers with appearance defects and storage losses of potato producing in organic, integrated and conventional systems were analyzed in this paper. Results show that it is possible to achieve yield with better parameters of market quality and storability in certified production systems than in conventional systems. Elimination or limitation of pesticides using not in all cases of defects category makes bigger level of losses. It was proved also that yield from organic production system is stored alike as from integrated system. The least effective is the system of low-cost technology of potato cultivation used in small farms.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies