Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A theoretical model of hyperbranched polymerization involving an ABf monomer. Part 2, The average polymerization degree and dispersity index

A generalized theoretical model of hyperbranched polymerization of an ABf monomer was used to calculate the weight average polymerization degree (Pw) and dispersity index (DM) of the resulting hyperbranched polymers. The monomer functionalities were f = 2, 4, or 6. The model derived in Part I of the series and based on the Smoluchowski coagulation equation was used. The monomer functional groups B reacted according to the first shell substitution effect principle. Both, the weight average polymerization degree and dispersity index were found to grow with conversion the faster, the higher was the monomer functionality and the more positive was the substitution effect.
Uogólniony model polimeryzacji hiperrozgałęzionej monomerów typu ABf wykorzystano do obliczenia wagowo średniego stopnia polimeryzacji (Pw) i wskaźnika dyspersyjności (PM) powstających polimerów hiperrozgałęzionych. Funkcyjność monomerów wynosiła f = 2, 4 lub 6. Zastosowano model wykorzystujący równanie koagulacyjne Smoluchowskiego [równ. (3)]. Grupy funkcyjne typu B reagowały zgodnie z zasadą efektu podstawienia w pierwszej warstwie. Stwierdzono, że zarówno wagowo średni stopień polimeryzacji (rys. 1), jak i wskaźnik dyspersyjności (rys. 2) rosły tym szybciej ze stopniem przereagowania (P) im większa była funkcyjność monomerów i im bardziej dodatni był efekt podstawienia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies