Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Inżynieria bezpieczeństwa żywności

Tytuł:
Inżynieria bezpieczeństwa żywności
Autorzy:
Dzwolak, W.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
inżynieria bezpieczeństwa żywności
food safety engineering
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Intensywny rozwój nauki i badań prowadzonych w zakresie bezpieczeństwa żywności sprawia, że bezpieczeństwo żywności staje się interdyscyplinarną sferą nauki, która łączy wiedzę z bardzo licznych dziedzin i dyscyplin naukowych. W artykule opisano podstawowe cele, kierunki badawcze i elementy składowe inżynierii bezpieczeństwa żywności, jako nieformalnie i samoistnie wyodrębnionej dyscypliny naukowej. Wskazano także na konieczność podjęcia działań dotyczących kształcenia specjalistów - inżynierów bezpieczeństwa żywności.
An intensive development of science and a great progress of scientific researches relating to food safety allow to create the food safety as a interdisciplinary area of science connecting a knowledge from many scientific domains and disciplines. In article are described some fundamental goals, research directions and components of food safety engineering as a scientific discipline informally self-singled out. In the paper the necessity oftaking some actions aiming at education of specialists called the food safety engineer, also is pointed out.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies