Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Simultaneous HPLC-DAD analysis of four methylated flavonols in Amomum koenigii

Tytuł:
Simultaneous HPLC-DAD analysis of four methylated flavonols in Amomum koenigii
Autorzy:
Qiao, C. F.
Han, Q. B.
Song, J. Z.
Yiu, H.
Xu, H. X.
Data publikacji:
2007
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Four bioactive methylated flavonols isolated from Amomum koenigii J.F. Gmelin, 3,7-dihydroxy-5,3',4'-trimethoxyflavone (1), 5-hydroxy-3,7,4'-trimethoxyflavone (2), 3,7-dihydroxy-5,4'-dimethoxyflavone (3), and 5-hydroxy-3,7,3',4'-tetramethoxyflavone (retusin, 4), have been analyzed by HPLC–DAD on a 4.6 mm × 150 mm, 5-µm particle, C8 column with an acetonitrile–aqueous acetic acid gradient as mobile phase. UV detection was at 360 nm. The method was validated in detail. The results indicated that the total amounts of these four constituents in the seeds were 0.776–0.829%, higher than in the pericarp. Retusin was the major constituent with a maximum content of approximately 0.50% in the seeds. This method is useful for quality control of the crude drug.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies