Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ograniczenie zagrożenia korozją chlorkową kotłów podczas spalania peletów biomasowych przez dodatek haloizytu

Tytuł:
Ograniczenie zagrożenia korozją chlorkową kotłów podczas spalania peletów biomasowych przez dodatek haloizytu
Autorzy:
Hardy, T.
Kordylewski, W.
Mościcki, K.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
ligninoceluloza
glinokrzemian
chlor
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wymaganie zwiększenia wykorzystania odnawialnych źródeł w wytwarzaniu energii elektrycznej wywołuje duże zainteresowanie energetyki zawodowej użytkowaniem hiomasy jako paliwa. Spalanie lub współspalanie biomasy typu ligninoceluloza stwarza jednak dodatkowe zagrożenia dla powierzchni ogrzewalnych kotłów, jak wzmożone żużlowanie oraz korozja chlorkowa. W pracy przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych nad wpływem dodania do biomasy glinokrzemianu, haloizytu, na zmniejszenie zagrożenia korozją chlorkową podczas spalania peletów biomasowych.
Growing demand for production of electric energy from renewable energy resources induced a considerable interest in the use of biomass as a fuel. However, combustion and co-combustion of biomass of lignincellulose type generates additional new threats for heat-exchanging surfaces of boilers, like increased slagging and chlorine corrosion. In this paper the results of laboratory investigations of the influence of halloysite addition on reduction of chlorine corrosion hazard during biomass pellets combustion was presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies