Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ temperatury na kinetykę reakcji estryfikacji bezwodnika ftalowego alkoholem etylowym katalizowanej kwasem siarkowym

Tytuł:
Wpływ temperatury na kinetykę reakcji estryfikacji bezwodnika ftalowego alkoholem etylowym katalizowanej kwasem siarkowym
Autorzy:
Koszorz, Z.
Ziobrowski, Z.
Krupiczka, R.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
alkohol etylowy
bezwodnik
estryfikacja
kwas siarkowy
temperatura
esterification
ethanol
sulphuric acid
temperature
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań kinetyki reakcji estryfikacji bezwodnika ftalowego alkoholem etylowym w izotermicznym reaktorze stalowym w obecności kwasu siarkowego jako katalizatora. Doświadczenia przeprowadzono w trzech różnych temperaturach: 373 K, 393 K i 413 K, dla tej samej wartości początkowego stosunku molowego substratów reakcji (bezwodnik-alkohol) równego 1:6. Wartości szybkości reakcji zostały wyznaczone w oparciu o równanie empiryczne aproksymujące dane doświadczalne. Wyznaczone wartości szybkości reakcji po wprowadzeniu do równania kinetycznego pozwoliły określić parametry kinetyczne reakcji. Na podstawie zależności Arrheniusa oraz van't Hoffa wyznaczono energię aktywacji reakcji oraz jej entalpię.
Te esterification kinetics of phthalic anhydride with ethanol was investigated in the isothermal reactor in the presence of sulphuric acid as a catalyst. The investigations were carried out for three different temperatures: 373 K, 393 K and 413 K, within one initial substrate molar ratio (phthalic anhydride-ethanol) equal 1:6. The values of reaction rate have been determined on the basis of empirical equation describing experimental data. The calculated values of reaction rate were introduced into kinetic equation to estimate appropriate parameters. On the basis of Arrhenius and van't Hoff relations activation energy of the reaction and its enthalpy was calculated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies