Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wycena ryzyka kredytowego w oparciu o model Blacka-Scholesa

Tytuł:
Wycena ryzyka kredytowego w oparciu o model Blacka-Scholesa
Autorzy:
Ożga, P.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
model Blacka-Scholesa
odlewnictwo
zarządzanie
ryzyko kredytowe
Black-Scholes model
founding
credit risk
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule zaprezentowano metodę wyceny ryzyka kredytowego pożyczkobiorcy opracowaną po raz pierwszy przez Roberta C. Mertona. W pierwszej części opracowania został zdefiniowany dług przedsiębiorstwa jako opcja sprzedaży jego aktywów. Bazując na modelu wyceny opcji Blacka-Scholesa wyprowadzono równanie, które pozwala oszacować ryzyko kredytowe jednostki gospodarczej oraz wyrazić je w postaci stopy procentowej. W dalszej części zostały zaprezentowane własności modelu oraz jego zastosowanie w praktyce na przykładzie spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych.
The method of the credit risk valuation of a borrower developed for the first time by Robert C. Merton is presented in the paper. In the first part of the study, the enterprise's dept was defined as a put option of its assets. On the bases of the valuation of the Black-Scholes option model the equation, which allows to assess the credit risk of the business entity, was derived. The properties of the model and its practical application on the example of the companies quoted on the Stock Exchange are presented, in the further part of the paper.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies