Tytuł pozycji:
Co nowego w dyrektywie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi?
Trwająca aktualnie rewizja dyrektywy 98/83/WE w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi będzie zobowiązywać dostawców wody do wdrożenia systemów oceny ryzyka i zarządzania kryzysem. Światowa Organizacja Zdrowa opracowała plany bezpieczeństwa wody, które stanowią podstawowe wytyczne w tym zakresie. Plany te umożliwiają zdefiniowanie zagrożeń oraz kontrolę systemów od miejsca poboru wody surowej , aż do kranu konsumenta. Bazują one na parametrach zdrowotnych wody. WHO wspólnie z IWA (International Water Association, Międzynarodowa Organizacja Wodna) zaproponowały narzędzie mające ułatwić wdrażanie WSP. Jest to tabela, za pomocą, której ocenia się efektywność systemu. W artykule opisano to narzędzie, wskazując na jego najważniejsze cechy. Zmiana dyrektywy spowoduje zmianę krajowych przepisów w Polsce.