Tytuł pozycji:
Determination of carbonyl compounds in distilled alcoholic beverages using gas chromatography and head-space solid phase microextraction
The investigations for developing a procedure for determination of C,-C7 carbonyl compounds in alcoholic beverages using head-space solid phase microextraction (HS-SPME) and GC-ECD analysis were described. The following parameter, affecting the extraction efficiency, were studied: the concentration of alcohol in sample, temperature, exposition time, stirring and addition of salt. The limit of detection' for the particular compounds was in range 0.05 [mu]g/dm3 to 0.5 [mu]g/dm3. The developed method was applied to real commercial sample of alcoholic beverages.
Przeprowadzono badania w celu opracowania procedury oznaczania związków karbonylowych C,-C7 w napojach alkoholowych metodą mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej (HS-SPME) z wykorzystaniem analizy GC-ECD. Badano następujące parametry wpływające na wydajność ekstrakcji: stężenie analizowanego alkoholu, temperaturę, czas ekspozycji, mieszanie oraz dodatek chlorku sodu. Granica oznaczalności dla poszczególnych związków karbonylowych zawierała się w zakresie 0,05 [mu]g/dm3 do 0,5 [mu]g/dm3. Metodę tę wykorzystano do oznaczenia próbek rzeczywistych handlowych napojów alkoholowych.