Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie bezwodnego tłuszczu mlecznego w produkcji artykułów masłopodobnych

Tytuł:
Wykorzystanie bezwodnego tłuszczu mlecznego w produkcji artykułów masłopodobnych
Autorzy:
Zmarlicki, S.
Tomczyk, M.
Krygier, K.
Data publikacji:
1999
Słowa kluczowe:
bezwodny tłuszcz mleczny
bezbiałkowe pasty mleczne
trwałość mikrobiologiczna
anhydrous milk fat
protein-free dairy spreads
microbiological keeping quality
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Bezwodny tłuszcz mleczny to dobry surowiec do produkcji bezbiałkowych past mlecznych o zróżnicowanym udziale w fazie tłuszczowej oleju słonecznikowego i obniżonej zawartości tłuszczu. Otrzymywane eksperymentalnie pasty charakteryzowały się dobrą smarownością w temp. 8°C oraz bardzo dobrą trwałością mikrobiologiczną. Dodatek 0,02 - 0,03% aromatu maślanego SD-WS-L firmy Chr. Hansen Poland był wystarczający dla zapewnienia dobrych cech smakowo-zapachowych past. Lecytyna sojowa użyta w ilości 0,4% była skutecznym emulgatorem w pastach o zawartości wody nie przekraczającej 30%.
Anhydrous milk fat proved to be a go of raw material for production of protein-free dairy spreads with a differentiated share of sunflower oil and reduced fat content. The experimentally produced spreads were characterised by good spreadability at 8°C and very good microbiological keeping quality. Addition of 0.02 - 0.03% of butter flavour SD - WS-L supplied by Chr. Hansen Poland was sufficient to assure good taste and aroma of the spreads. Soy bean lecithin proved to be an effective emulsifier at the 0.4% level in spreads containing no more than 30% water.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies