Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka substancji dodatkowych stosowanych w przetwórstwie chłodzonego mięsa i przetworów mięsnych (część 1)

Tytuł:
Charakterystyka substancji dodatkowych stosowanych w przetwórstwie chłodzonego mięsa i przetworów mięsnych (część 1)
Autorzy:
Kondratowicz, J.
Lichtorowicz, M.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
substancje dodatkowe w przetwórstwie mięsnym
substancje konserwujące żywność
processing of chilled meat and meat products
food additives
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wielu konsumentów zarówno w Polsce, jak i w innych krajach obawia się dodatków do żywności, zakładając, że nie są to substancje obojętne dla organizmu człowieka, a wręcz stanowiące zagrożenie dla jego zdrowia. Przeciętny konsument domaga się minimalizacji lub nawet zaniechania stosowania wszelkiego rodzaju dodatków. Często nie zdaje sobie sprawy, iż stosowanie niektórych substancji dodatkowych do żywności, jakkolwiek związane z pewnym ryzykiem zdrowotnym, zabezpiecza go przed większym zagrożeniem niż wynikałoby to z charakteru dodatku.
There is growing concern among consumers, both in Poland and abroad, about food additives, which are considered to carry a health risk. The average consumer demands a ban on all additives because in their opinion they pose a serious threat to health. However, they often do not realize that some of those substances, although associated with potential health hazards, provide food products with adequate protection against e.g. contamination.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies