Tytuł pozycji:
Nowoczesne metody badań mikrobiologicznych
Z chwilą wejścia Polski do Unii Europejskiej obowiązywać będą przepisy unijne (rozporządzenia, dyrektywy) dotyczące bezpieczeństwa żywności, rozumianego jako bezpieczeństwo zdrowia konsumenta oraz ochrona jego interesów ekonomicznych. Kwestie te regulują postanowienia zgodne z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady z 28 stycznia 2002 r. (178/2002) ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego (w tym powołanie Europejskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności - European Food Safety Authority) oraz ustalające procedury w sprawach bezpieczeństwa żywności. Dlatego konieczne jest planowe i rozsądne "monitorowanie" (pod urzędowym nadzorem) całego łańcucha żywnościowego "od pola do talerza konsumenta". Monitoring żywności stosowany jest bowiem we wszystkich krajach Unii i taki sam wymóg będzie obowiązywał kraje nowo wstępujące.