Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Repelentna aktywność wybranych alkoholowych i acetonowych ekstraktów roślinnych w odniesieniu do wołka zbożowego (Sitophilus granarius L.)

Tytuł:
Repelentna aktywność wybranych alkoholowych i acetonowych ekstraktów roślinnych w odniesieniu do wołka zbożowego (Sitophilus granarius L.)
Autorzy:
Wawrzyniak, M.
Wrzesińska, D.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
ekstrakt roślinny
wołek zbożowy
repelentna aktywność
plant extracts
grain weevil
repellent activity
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Prezentowane badania prowadzono w aspekcie poszukiwania naturalnych substancji, których zastosowanie pozwoliłoby ograniczyć zużycie syntetycznych insektycydów w walce ze szkodnikami produktów przechowywanych. Ich celem było określenie sposobu oddziaływania kilku wybranych wyciągów roślinnych w odniesieniu do chrząszczy wołka zbożowego. Doświadczenie prowadzono w klimatyzowanym laboratorium, na ziarnie pszenicy konsumpcyjnej. Testowano akoholowe i acetonowe wyciągi roślinne. Ekstrakty uzyskano z ziela lucerny siewnej (Medicago satiua L., owoców kminku zwyczajnego (Carvum carvi L), nasion soi owłosionej (Glycine max Sieb.), naowocni fasoli (Phaseolus vulgaris L.) oraz liści morwy białej (Morus alba L.). W wyniku przeprowadzonych doświadczeń stwierdzono, że testowane ekstrakty roślinne wykazały zróżnicowaną aktywność w odniesieniu do chrząszczy wołka zbożowego. Silnym działaniem repelentnym istotnie wyróżniały się wyciągi acetonowe. Wśród nich - wyciąg uzyskany z owoców kminku zwyczajnego, nasion fasoli zwyczajnej i ziela lucerny siewnej. Spośród wyciągów alkoholowych, oddziaływanie odstraszające wykazał jedynie wyciąg z liści morwy białej. Pozostałe przywabiały szkodnika.
The research presented was carried out in search for natural substances the application of which would limit the consumption of synthetic insecticides in the control of storage pests. They aimed at defining how a few selected plant extracts affect grain weevil beetles. The experiment was carried out in the air-conditioned laboratory, with the use of milling wheat grain. There were tested alcohol and acetone plant extracts. The extracts obtained from the herbage of alfalfa (Medicago satiua L.), fruit of caraway (Caruum carui L), seeds of soybean (Glycine max Sieb.), on the pericarp of bean (Phaseolus wlgaris L.) and leaves of white mulberry (Morus alba L.). The present research demonstrated that the tested plant extracts showed a varied effect on grain weevil beetles. A strong repellent activity was demonstrated by acetone extracts. Among them - the extract obtained from the fruit of caraway, the seeds of French bean and the herbage of alfalfa. Of the alcohol extracts, the repellent effect was only demonstrated by the extract from leaves of white mulberry. The rest was attractant on pest.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies