Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

3D imaging, analysis and modelling of bouillon cubes using x-ray microtomography

Tytuł:
3D imaging, analysis and modelling of bouillon cubes using x-ray microtomography
Autorzy:
Dalen, G.
Goh, S.
Don., A.
Nootenboom, P.
Gamonpilas, Ch.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
mikrostruktura sześcianów
obrazowanie 3D
mikrotomografia rentgenowska
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The microstructure of bouillon cubes determines to a large extent the macro-mechanical properties of these cubes. They should be sufficiently strong to enable handling by wrapping and filling equipment and should be easily crumbled by hand. This paper describes a study that uses X-ray microtomography (uCT) for the non-invasive 3D visualisation and quantitative analysis of the microstructure of bouillon cubes. The 3D particle size and shape of sodium chloride and monosodium glutamate crystals can be analysed from the 3D JLICT images. These parameters are important factors that determine the mechanical behaviour of these products. The microstructure of model cubes was visualised using juCT before and after it was tested under a uniaxial compression test. The uCT images were used as input in finite element models to predict the mechanical behaviour of bouillon cubes. Comparison between the model and experimental results showed the potential of using both techniques simultaneously.
Mikrostruktura sześcianów (kostek) bulionu określa szeroki zakres właściwości makromechanicznych tych kostek. Powinny one być wystarczająco mocne, aby umożliwić pakowanie i wypełnianie sprzętu oraz powinny łatwo kruszyć się w dłoni. Ten artykuł opisuje badanie, w którym użyto mikrotomografii rentgenowskiej (uCT) do nieinwazyjnej trójwymiarowej wizualizacji i analizy ilościowej mikrostruktury kostek bulionu. Wielkość i kształt cząsteczki 3D kryształów chlorku sodu i glutaminianu sodowego można analizować na obrazach uCT 3D. Te parametry są ważnymi czynnikami, które określają cechy mechaniczne tych produktów. Mikrostruktura modelowych sześcianów była wizualizowana przy użyciu uCT przed i po tym, jak była poddawana jednoosiowemu ściskaniu. Obrazy uCT były stosowane jako dane wejściowe w modelach elementów skończonych, żeby prognozować zachowania mechaniczne sześcianów bulionu. Porównanie pomiędzy wynikami modelowymi i doświadczalnymi wykazało potencjał użycia jednocześnie obu technik.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies