Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania podatności azotanu amonu na rozkład termiczny i wybuchowy

Tytuł:
Badania podatności azotanu amonu na rozkład termiczny i wybuchowy
Autorzy:
Biskupski, A.
Turek, M.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
azotan amonu
rozkład termiczny
detonacja
ammonium nitrate
thermal decomposition
explosion
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy omówiono własności fizykochemiczne azotanu amonu głównego składnika dwóch rodzajów stałych nawozów saletrzanych, kilku typów nawozów wieloskładnikowych, jak również nawozów płynnych. Opisano metody testów: zdolności azotanu amonu do przenoszenia detonacji zgodnie z Dyrektywą 87/94/EEC oraz przy użyciu metod analizy statystycznej, a także test na retencję oleju oraz rozkład NH4NO3 w roztworze wodnym i podczas kontrolowanego ogrzewania. Przedstawiono również przykładowe wyniki, jakie uzyskano po przeprowadzeniu powyższych testów.
Physico-chemical properties of ammonium nitrate, with is the main component of two types of solid nitrate fertilizers, several types of multicomponent fertilizers and also liquid ones are discussed in the paper. Test methods of ammonium nitrate ability to transfer explosion are described. One complies with Directive 87/94/EEC the other one is statystical analysis. Other tests such as: oil retention and NH4NO3 decomposition in water solution and during controlled heating are also described. Some exemplary results achieved in the above tests are also presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies