Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kwas hialuronowy jako substancja warunkująca właściwości ślizgowe mazi stawowych

Tytuł:
Kwas hialuronowy jako substancja warunkująca właściwości ślizgowe mazi stawowych
Autorzy:
Orczykowska, M.
Dziubiński, M.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
maź stawowa
kwas hialuronowy
lepkość
model Carreau
synovial fluids
hyaluronic acid
viscosity
Carreau model
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In joints, hyaluronic acid protects articular surfaces against the forces formed during motion. As a main component of synovial fluid, it is responsible for its viscosity. Viscosity in turn, is a very important property that characterises a bio-bed operation. Due to the fact that hyaluronic acid determines sliding characteristics of synovia, selected rheological properties of water solutions of this acid were investigated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies