Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Żywienie a osteoporoza. Część II: Wytrzymałość kości ludzi chorych na osteoporozę

Tytuł:
Żywienie a osteoporoza. Część II: Wytrzymałość kości ludzi chorych na osteoporozę
Autorzy:
Mazurkiewicz, A.
Topoliński, T.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
osteoporoza
kość beleczkowa
właściwości mechaniczne
osteoporosis
trabecular bone
mechanical properties
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W II części pracy przedstawiono wyniki pomiarów wybranych własności mechanicznych tkanki beleczkowej pobranej z kości ludzi chorych na ostcoporozę, ze złamaniami kości udowej. W celu oszacowania zmian w wytrzymałości kości podczas osteoporozy wyniki porównano z wynikami badań tych samych własności tkanki belcczkowej kości koksartrycznej, pobranej od pacjentów bez złamań.
In the part If of the paper measurement results of selected mechanical properties of human trahecular femoral head hone samples collected from people suffer from osteoporosis after hip fracture are presented. The results were compared with investigation results dealing with the same mechanical properties of coxarthrosis trabecular bone samples collected from people without hip fracture.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies