Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza wpływu lepkości cieczy na średnią objętościowo-powierzchniową średnicę kropli w atomizerach typu pęcherzykowego

Tytuł:
Analiza wpływu lepkości cieczy na średnią objętościowo-powierzchniową średnicę kropli w atomizerach typu pęcherzykowego
Autorzy:
Ochowiak, M.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
rozpylanie
atomizer
dysza
średnia średnica kropli
atomization
nozzle
droplet mean diameter
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań procesu rozpylania wody oraz wodnych roztworów gliceryny w atomizerach typu pęcherzykowego z wykorzystaniem metody mikrofotografii. Na podstawie przeprowadzonej ana-łizy obrazów stwierdzono, że rozmiary powstających kropeł załeżą od natężeń przepływu gazu i cieczy oraz od konstrukcji dyszy. Wartości średniej objętościowo-powierzchniowej średnicy kropłi wzrastają wraz ze wzrostem lepkości cieczy.
The paper presents results of experimental studies on water and aqueous solutions of glycerine atomization process in effervescent atomizers using the digital microphotography method. The analysis of photos showed that droplet sizes arę dependent on gaś and liquid flow rates and atomizer construction. The Sauter mean diameter increased with an inerease of liquid viscosity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies