Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena zmian własności oleju silnikowego w trakcie badań stanowiskowych rozruchów silnika spalinowego

Tytuł:
Ocena zmian własności oleju silnikowego w trakcie badań stanowiskowych rozruchów silnika spalinowego
Autorzy:
Droździel, P.
Ignaciuk, P.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
rozruch silnika
własności smarne oleju silnikowego
engine start-up
property of engine oil lubricity
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł prezentuje wyniki oceny zmian wybranych właściwości fizykochemicznych oleju smarującego TURDUS podczas rozruchów w różnych temperaturach silnika 4C90 o zapłonie samoczynnym w warunkach badań stanowiskowych. Obserwowane zmiany właściwości fizykochemicznych oleju TUDRUS podczas rozruchów wynikają z przedostawania się do niego nieopalonego paliwa, wykraplaniem się wody z mieszaniny gazów w przestrzeni wału korbowego oraz wzrostu zanieczyszczeń stałych, będących produktami zużycia występującego w układach tribologicznych silnika.
This article presents the results of changes of physical and chemical propriety of TURDUS engine lubricant during start-ups in different temperatures of 4C90 diesel engine in laboratory conditions. Changes of physical and chemical properties of TURDUS engine oil observed during engine start-ups are the results of: penetration of fuel, water out dropping from gases mixture in crankshaft space and the gross of solid contaminations which are the products of tribological engine parts wear.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies