Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Powstanie nanopolimeru w układzie żywica epoksydowa - siarczek miedzi

Tytuł:
Powstanie nanopolimeru w układzie żywica epoksydowa - siarczek miedzi
Autorzy:
Pomianowski, J.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
powstanie nanopolimeru
nanokompozyty
żywica epoksydowa
siarczek miedzi
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeszkodą w szerokim zastosowaniu nanokompozytów są trudności w sporządzeniu wypełniacza o wysokim stopniu rozdrobnienia. Podano sposób otrzymywania nowego materiału będącego nanokompozytem żywicy epoksydowej i siarczku miedzi tworzącego się w wyniku reakcji między składnikami kompozycji podczas utwardzania żywicy. Jako prekursory siarczku miedzi zastosowano polisiarczek aminy oraz benzoesan miedzi. Zbadano warunki niezbędne do formowania trwałej zawiesiny cząstek o rozmiarach submikrometrowych w matrycy polimerowej i zaproponowano możliwe zastosowania otrzymanego materiału.
One of barriers stopping nanocomposites from wide applications is problem of preparing the filler with high level of granularity. The paper presents easy way of new material's production, which is nanocomposite of epoxy resin and copper sulfide, created during the process of resin's hardening. As a base for copper sulfide aminepolysulfide and copper benzoate were used. Conditions necessary for sustained suspension formation with submicrometric sizes of particles were found out and new application of the new material were given.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies