Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pomiar zawartości części palnych w stałych, ubocznych produktach spalania z wykorzystaniem metody promieniowania rozproszonego

Tytuł:
Pomiar zawartości części palnych w stałych, ubocznych produktach spalania z wykorzystaniem metody promieniowania rozproszonego
Autorzy:
Wójcik, W.
Kotyra, A.
Popiel, P.
Smolarz, A.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
współspalanie
biomasa
części palne
co-combustion
biomass
combustible particles
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań eksperymentalnych, których celem było określenie wpływu zawartości części palnych w popiele lotnym i żużlu na charakterystyki spektralne promieniowania rozproszonego przez te substancje. Pomiary przeprowadzono w zakresie 350-1750 nm. Wskazano również możliwość wykorzystania źródeł promieniowania optycznego z zakresu II i III okna transmisyjnego w celu zbudowania czujnika zawartości części palnych w stałych, ubocznych produktach spalania, pracującego w sposób ciągły.
The article presents results of several experimental tests aimed to determine the influence of unburned coal content in fly-ash and slag on spectral characteristics of scattered radiation from examined samples. The measurements were performed within 350-1750 nm spectral range. Possible application of telecommunication light sources (1310, 1550 nm) was also discussed in order to make continuous measurement of unburned coal content in both ash and slag.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies